Har du balance i dit liv?

”Livet er en skrøbelig størrelse” – citat Ellen Hillingsøe

Vi har kun ét liv. Ikke et arbejdsliv, et familieliv og et fritidsliv – bare ét liv. Det gør vi klogt i at huske os selv og hinanden på.

Tiden med Corona har givet os tid til fordybelse og til at mærke efter. Til at være mere opmærksomme på os selv, men også på andre. Vi har været mere ordentlige overfor hinanden, givet plads også til ”hende den forsigtige”….og vi har gjort det med et smil og en øjenkontakt, som bestemt ikke ellers har været en selvfølge. Pludselig var vi nødt til at mærke efter – og mærke hinanden – i det fælles møde.

Som altid, var det især de ekstroverte, der førte an fra start – de der henter energien i samværet med andre og som spreder (det meste af tiden i hvert fald! ;-)) glæde, liv og handling omkring sig. De førte an som virtuelle besøgsvenner, opfindere af ”den nye måde at hilse på” og ikke mindst med fællessang og øl-smagninger på nettet.

Men efterhånden kom andre historier frem…… Dem om de ældre på plejehjemmene, der faktisk fik det bedre af, at der ikke var en masse uro omkring dem. Dem om børnefamilierne, der faktisk fik hverdagen til at hænge sammen og nød den ekstra nærhed med ungerne og ikke mindst historierne om alle dem, der faktisk blev mere produktive og stortrivedes med muligheden for hjemmekontor og frihed til selv at disponere dagen og arbejdsopgaverne.

Historier, der i højere grad berettede om de mere introvertes oplevelser. Alle de, der henter energi i eget (gode forstås!) selskab og som sagtens kan gå den samme tur i skoven 3 gange ugentlig og alligevel hver gang opleve nyt, fordi der er særligt blik for de små nuancer og stilheden i sig selv er berigende. De, der foretrækker de tætte relationer og den gode samtale frem for mange mennesker og ”larm og støj”.

Vi har bygget et samfund op, et af verdens bedste, men også et samfund hvor unge mistrives som aldrig før, flere og flere bliver ramt af alvorlig stress og mange har svært ved at få de 24 timer i døgnet til at række. Måske fordi vi har forsøgt at få de samme rammer til at passe alle til enhver tid?

Vi stræber efter vores mål, helst med et ”drømme” foran, drømmeuddannelsen, drømmekæresten, drømmejobbet og drømmeboligen…..men lever vi gode og rige liv? Tør vi mærke efter?

Har vi været for fokuserede på, at alle partout skal passe ind i de samme rammer i stedet for at sørge for, at rammerne dækker de forskellige mennesker vi er?

Corona har betydet forfærdelige oplevelser og stor sorg, men kunne det også blive en periode, vi kan lære af? Startskuddet til noget nyt? Tør vi holde fast i og fortsætte med at mærke efter, hvad der faktisk fungerede rigtig godt. Tør vi korrigere og tilrette vejen frem i livet? Hen mod bedre balance og mere rige liv? Tør du?

Pointen er, at de fleste af os både har en ekstrovert og en introvert side, kunsten ligger i balancen og i modet til at turde mærke efter. En bevidsthed om, hvad der giver vores liv værdi og hvilke styrker vi indeholder. Når vi er bevidste om det, kan vi træffe de gode valg i hverdagen.

For vi har bare ét liv, det er skrøbeligt, så lev det nu godt!

Gitte Bahnson
19.06.2020